duminică, 13 mai 2012

Alimentatia de la 1 la 3 ani

Folosirea mainilor

Dupa ce implineste varsta de 1 an, copilul are tot mai multa indemanare si participa in mod activ la alimentatie. Intre mesele principale i se poate da sa rontaie o coaja de paine, un biscuit, o felie de mar. Copilul trebuie lasat sa manace singur, altfel deprinderea de a manca singur va intarzia, iar tendinta naturala la independenta va fi franata. Cand i se da sa manance pireu, i se va da in mana o lingurita. Deasemena ar fi bine ca printre jucariile copilului sa se afle si ligurite de plastic, tigaite, cratite, obiecte de bucatarie; jucandu-se cu ele, indemanarea copilului va creste.


Portiile mici

Copilului i se va da sa manance portii mici in farfurioara sau canita. Consumarea cu usurinta a unei portii ii da copilului senzatia de victorie si de multe ori va mai cere, insa daca i se ofera o cantitate prea mare, el va lasa in farfurie o parte din portie si astfel se va simti oarecum vinovat si slab. Este bine ca parintii sa nu faca comentarii privind la cat de putin mananca, deoarece ii va accentua si mai mult sentimentul de vinovatie.


Consistenta

La sfarsitul perioadei de sugar si in prima jumatate a anului al 2-lea alimentele se dau sub forma de pireuri, de lichide sau sfaramat cu furculita, fie tocate marunt etc. Cu timpul lui incepe sa ii placa alimentele crustoase: fulgi de porumb, biscuiti, tartine, coaja de paine, cartofi prajiti, bucati mici de parizer etc.


Apetitul

In primul sau an de viata, sugarul tipa atunci cand ii este foame. Dupa un an, apetitul implica o participare sufleteasca; asteapta sa vina ora mesei; ii place o mancare pentru ca isi aminteste de miros, de gust, de aspect sau de cadrul placut in care  i-a dat-o mama sa manance. Fixarea unei alimentatii corecte se face in functie de ritmul propriu al fiecarui copil. Unii copii mananca mult, altii de abia gusta; unii mananca acelas fel de mancare luni de zile, altii au nevoie de o mancare noua zilnic; unii mananca mult de 2-3 ori pe zi, altii mananca putin de 4-6 pe zi. Copilului nu trebuie sa-i fie impus nimic, el trebuie sa manance cat poate. Orice hrana mancata in sila sau luata pasiv este prost asimilata. A obliga copilul sa manance este o greseseala grava, iar la sugarul mare si copilul mic inapatenta este determinata de cele mai multe ori de fortarea copilului sa manance. Ulterior se mai adauga si alte probleme: tulburari de somn, dureri abdominale sau tulburari mai grave de comportament.
http://despremamesicopii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu